Mot stenkastning och bilbränder hjälper ingen bomull i världen

Om SDU:s offensiv mot brottsligheten: sänkt straffmyndighetsålder, förslag om gendarmeri och införande av riktiga livstidsstraff

De senaste veckorna har SDU satsat kraftigt på att lyfta några av våra intressanta kriminalpolitiska förslag till debatt. Kampen mot brottslighet har lyfts fram konsekvent som en av våra viktigaste prioriteringar. Vår utgångspunkt är att ungdomar ska känna sig trygga. Hårdare straff kanske inte nödvändigtvis leder till mindre brottslighet, men det ger offret upprättelse och förbrytaren bestraffas. Straffet i sig fyller en viktig funktion. Tyvärr negligeras detta alltför mycket i dagens rättspolitiska debatt, där fokus har blivit hur vi på bästa sätt ska få svåra förbrytare att återgå till ett samhälle i frihet. SDU:s mål är däremot att vissa förbrytare aldrig ska få återgå till ett samhälle i frihet.

SDU föreslår en rad intressanta förslag som innebär mindre bomull och mer krafttag i kriminalpolitiken i stort. Jag går igenom tre av våra mest intressanta förslag.  

– Sänkt straffmyndighetsålder till 12 år

I dag är straffmyndighetsåldern 15 år. I takt med att brottsligheten kryper längre och längre ned i åldrarna är det också logiskt att straffmyndighetsåldern följer efter denna (olyckliga) utveckling. I dag används personer under 15 år av olika kriminella gäng eftersom de inte kan straffas. De kan därmed begå brott utan risk att straffas.  Men det finns också en allmän utveckling i samhället där allt fler personer under 15 år ägnar sig åt allvarliga brott som bland annat rån och misshandel. Den som tror att personer under 15 år ägnar sig åt pojkstreck får vakna ur sin föreställningsvärld. Enligt statistik från Brå lade polisen år 2010 ner nära 15 000 utredningar om brott, enbart på grund av att den misstänkte var under femton år. Det är runt 10% av alla brott som begås. Och inte nog med det – dessa 15 000 utredningar läggs sedan på högen av ”uppklarade brott” och putsar till statistiken ytterligare, allt för att vi ska vaggas in i en förhoppning om att väldigt många brott ändå klaras upp. Jag och SDU:s kriminalpolitiske talesman Christoffer Dulny skrev en debattartikel om vikten av 12 år som straffmyndighetsålder, vilken kan läsas här.

För att belysa det orimliga i dagens situation kan vi titta på ett exempel av många. Det inträffade i slutet av januari. I det här fallet har en 12-årig pojke i Rinkeby, tillsammans med ”lite andra människor som kommit till platsen” misshandlat två poliser, den ena med kniv och den andra med sparkar medan han ligger ned på marken. Det sker med anledning av att hans 13-årige bror ska handräckas åt socialtjänsten. 12-åringen omhändertas till slut av polis och skickas till socialtjänsten han också.

– Han kommer förmodligen också att omhändertas, eller så släpps han, säger Mats Eriksson, informationsansvarig vid Västerortspolisen.

Personen har alltså misshandlat två poliser och släpps fri på gatan efter lite saft och kaka hos socialtjänsten. Utvecklingen är skrämmande. Brottet räknas nu som uppklarat trots att pojken inte åtalats och offren inte fått upprättelse. Mer om händelsen här.

För övrigt rekommenderar jag alla att se Ruben Östlunds film Play som skildrar svenskfientliga rån bland barn och ungdomar.

Inrätta ett gendarmeri (militärt organiserad poliskår)

SDU:s kanske mest nytänkande förslag på kriminalpolitiska området är införandet av ett så kallat gendarmeri. Det är en militärt organiserad poliskår och används av flera europeiska nationer idag. Bland annat Nederländerna, Frankrike, Rumänien och Italien har alla egna gendarmerier. Tanken är att gendarmeriet ska kunna sättas in vid kravaller och upplopp. I dag råder krigstillstånd i flera svenska förorter och polismakten står handfallen inför problemen. I praktiken kan i princip lokala kvarterspoliser som inte alls har erfarenhet från upplopp och kravaller tvingas sättas in i ett inferno i Rosengård, Tynnered eller Rinkeby. Gendarmeriet skulle operera under justitiedepartementet och bestå av specialutbildade poliser. Tanken är att sätta hårt mot hårt! Gendarmeriet ska även ha tyngre materiella resurser.

Även här kan vi exemplifiera dagens skräcksituation, där polisen förhållit sig fullständigt passiv under pågående upplopp. 50-talet ungdomar attackerade polis med stenar, polisen kan inte hantera situationen  och ungdomarna eldar upp en bil. 12 polispatruller och helikopter fanns på plats men man rullade alltså tummarna i stället för att återställa lag och ordning. Polisen anser vidare att man gjorde helt rätt som inte ingrep mot ligisterna, enligt SR Stockholm.

I den bästa av världar behövs inte ett gendarmeri. Men nu ser vi en trend med stenkastning och fyrverkeriskjutning mot räddningspersonal, bilbränder och vandalism och då behövs det extraordinära krafter. Mot stenkastning och bilbränder hjälper ingen bomull i världen.

– Införande av riktiga livstidsstraff utan möjlighet till benådning

SDU tycker att värsta sortens förbrytare ska hållas bakom lås och bom resten av sina liv. Det finns vissa brott som är så grova att förbrytaren inte förtjänar att återanpassas till ett fritt samhälle med laglydiga och skötsamma medborgare. Vi såg nyligen hur massmördaren Mattias Flink fick besked om frisläppning 2014. Nu har Lasermannen, John Ausonius, ansökt om att frigivas. Jag hoppas innerligt att ansökan avslås. Jag och kriminalpolitiske talesmannen Christoffer Dulny skrev i går en artikel om varför vi inte kan låta mördare som Flink och Ausonius frisläppas. Hur ska medborgare kunna känna sig trygga ute på gator och torg, om man vet att personen man möter kan vara en dömd massmördare? Artikeln finner du här.

SDU ångar på…

För övrigt ångar vi på som vanligt i SDU. Senaste veckorna har varit så hektiska, så fulla av aktivitet, att jag helt enkelt inte haft tid att skriva här i bloggen. Helt klart är att intresset för SDU ökar för varje dag som går, i takt med att vi profilerar oss som ett seriöst, politiskt och självständigt ungdomsförbund. Jag deltog nyligen i SVT:s intervjuserie ”Unga ledare” där jag frågades ut om mitt politiska engagemang men även berättade en del om mig som person. Det finner du här.

Även de andra ungdomsförbunden intervjuades. Dagligen ringer media och vill fråga vad SDU tycker om olika frågor. Ibland är det seriös media, ibland oseriösa skvallerbloggar, men på det hela taget är trenden att allt fler ser att SDU är ett ungdomsförbund som deltar i samhällsdebatten.

Årsmötesperioden inleds snart och då ska samtliga våra distrikt välja nya styrelser och ombud till förbundskongressen, som i år äger rum i Dalsland i slutet av augusti. Förbundskongressen brukar vara en av årets absoluta höjdpunkter.

På tal om nåt annat: missa inte förbundssekreterare Stefan Lundkvists blogg där han skriver intressant om behovet av en ”svensk vår” och om det totala sönderfallet av den svenska skolan. Stefan leder förbundets skolpolitiska utskott och har presenterat långtgående förslag för att återställa kunskap, ordning och reda i den svenska skolan.

Nu beger jag mig söderut mot Skåne och mer specifikt Landskrona, där jag ska vara mötesordförande när SDU Landskrona håller årsmöte i morgon. Trevlig helg, vänner!

/Gustav

[email protected]


Postat av: Gustav Kasselstrand